четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Детските сокчета са опасни за здравето

Слагат в тях аспартам, който води до астма и затлъстяване

Детски сокове и разтворими напитки, които съдържат подсладителя аспартам, тровят децата, пише “България Днес”.

Те могат да доведат до затлъстяване, обриви, алергии и дори и до по-сериозни рискове за здравето като астматичен пристъп, каза доц. Донка Байкова, специалист по хранене.

Аспартамът е един от най-противоречивите подсладители. Той се използва в почти всички напитки, които са без захар. Може да се разпознае на етикета с името Е 951. Добавя се в газираните питиета, дъвките, някои бонбони и храни за диабетици.

Голяма част от неправителствените организации по света твърдят, че подсладителят е много опасен. Тестове свързват аспартама с някои видове рак и автоимунни заболявания.

У нас аспартамът е разрешен и производителите носят отговорност за евентуалните странични последствия. Те са длъжни да отбележат на етикета в какво количество е добавката и дали има рискове от консумацията му.

Въпрос на доза е дали ще навреди на децата, обяснява доц. Бойкова. Освен подсладителя обаче в продуктите има и емулгатор, който пречи да се утаи консистенцията. Добавят се и антиоксидант, консервант, за да издържи напитката няколко месеца на щандовете. Именно тази комбинация води до рискове за здравето.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Можете да коментирате и анонимно, изберете опция от падащото меню!

Сподели връзка

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More