Това ли е образът на българската майка?

Експозицията „Ре-продукция” хвърли в смут посетителите. Скандалната "арт" - експозиция се гаври с чистите представи, на малкто останали нормални Българи - за майчинство, родителска грижа, семейство.

Д-р Стоян Атев погуби 3 бебета в нетрезво състояние

Според проверката на Районната здравна инспекция, огласена преди дни, д-р Атев е действал под въздействието на алкохол и е имал "неадекватно и непрофесионално" поведение.

Надзирател в затвор раздава алкохол и дрога

34-годишен служител от охраната на Софийския затвор е задържан вчера, съобщи МВР при специализираната полицейска операция.

Кандидат-кметицата Калина Павлова лъсна в порно клип

Калина Павлова и бизнесменът със скандална слава Галин Къдравия „грейнаха“ на видеоклип, озаглавен „Предизборна програма“.

Травестит е новият "Мистър София"

23-годишният Мартин Иванов - мистър София, се чувства като жена, а се преоблича като травестит.

вторник, 30 август 2011 г.

ООН осъди България за домашен терор

Комитетът на ООН за елиминиране на дискриманицята осъди България заради това, че не признала домашно насилие върху пловдивчанка и не е защитила жената. Органът е наложил страната да изплати финансови обезщетения на жертвата, до 6 месеца да направи промени в Закона за защита от домашно насилие и да обучи съдиите да го прилагат.
До това решение се стига, след като Районен и Окръжен съд се произнесли срещу пострадалата В.К. 39-годишната жена се омъжила през 1995-а и има дъщеря и син. Тя е с две висши образования и работела като инокомист. Съпругът въртял свой бизнес, но след 2005-а получил висок пост в международна компания. Фамилията заминала за Полша и там почнали проблемите. На жената било забранено да работи и да излиза. Съпругът й давал мизерни суми с изричен списък какво да купува с тях. Наричал я повлекана и некадърница. Скандалите прерастнали в побоища с блъскане в стените. Няколко пъти мъжът душил с възглавница жената. В един от случаите това станало пред очите на дъщеря им, на която викнал да донесе въже да обеси майка си, защото е луда. Често съпругът заключвал децата.
Пострадалата успяла да се свърже с роднини по интернет и да получи помощ от варшавска правозащитна организация. Оттам уредили да бъде изведена от дома с децата. В същия ден обаче съпругът се прибрал по-рано и заварил социалния работник. Последвала разправия на улицата, в която посегнал пак да бие. Преди полицията да го озапти, грабнал 5-годишния си син и побегнал.
3 месеца майката не е знаела къде е момчето. Намерила го с детектив в частна градина. При опит да го прибере на 21 септември 2007 г. директорката повикала бащата и той пак скочил да бие. Бил задържан в патрулка, а българката успяла да си тръгне с детето. Тя е била в кризисен център във Варшава.
В Пловдив със случая й се заела адвокат Милена Кадиева от Български център за джендър изследвания. Изнесохме всички данни пред Районния съд, каза тя. Решението на 15-и граждански състав, начело с Валентина Иванова обаче е, че семейните конфликти са предизвикани от дръзки думи на самата съпруга. Магистратите разгледали само инцидента на 21-и, без да отчитат случките преди това. На следващата инстанция съдийките Виолета Гъдева, Полина Бешкова и Мария Златинова от Окръжния съд заявили, че В.К. не е доказала безспорно, че е пострадала на 21 септември. По думите на Кадиева юристите в Женева останали втрещени от израз на тукашните магистрати, според които дори да има посегателство, за домашно насилие се говори само при преминати определени граници.
На 25 юли комитетът на ООН постановил, че Районният и Окръжният съд в Пловдив са нарушили основни права на майка на две деца и така допълнитено са я дискриминирали. Заключението е, че са подценили психическото и домашното насилие и са изискали от нея да го доказва, вместо да принудят насилника да ги убеди в своята невинност. Органът установил стереотипни схващания в работата на съда и намерил, че вместо да служи на държавата, той способства домашния терор.
ООН иска България да плати компенсации на В.К, тя ще претендира за 10 000 евро. Налага и промени в закона до 6 месеца. Трябва да се обърне тежестта на доказване към насилника и да се разглеждат всички актове на насилие, не само единични. Иска се и заделяне на пари за кризисни центрове, услуги за жертви и обучение на съдиите.

Сподели връзка

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More