четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Капките против хрема предизвикват... хрема

Есента настъпва бавно и неминуемо се съпровожда с настинка, хрема и редица други сезонни неразположения.

Научното наименование на хроничната хрема се нарича ринит. Милиони хора се оплакват от постоянно запушен нос, от отпадналост, главоболие, безсъние. И за да омекотят донякъде неприятните симптоми, много хора си купуват специалните капки против хрема. Те се продават във всяка аптека и наистина оказват много бърз ефект.

“Ако човек приема този препарат повече от седем дни, се развива т.нар. нафтизинова зависимост” - уверява докторът на медицинските науки, проф. Андрей Лопатин от Московската медицинска академия.

Нафтизинът е много старо средство против хрема и това обяснява неговото несъвършенство. Първите случаи на нафтизинова зависимост били описани още в годините на Втората световна война. Препаратът предизвиква най-силно стесняване на съдовете в носната кухина, но веднага щом се прекрати неговото действие те се разширяват с нова сила” - казва още проф. Лопатин. Лекарствената зависимост е такова заболяване на главния мозък, при което злоупотребата с определени медикаменти води до структурни и функционални изменения в мозъка. За разлика от кокаина или хероина, нафтизинът не променя структурата на главния мозък, но злоупотребата с това лекарство неизменно нанася сериозна вреда на здравето.

Зависимите от тези капки хора са с постоянно запушен нос

Без нафтизин те се задъхват, изпитват силно главоболие и ако го нямат под ръка, изпадат в паника. Не могат да мислят за нищо друго.

Към проф. Лопатин са се обръщали пациенти за помощ, които са приемали нафтизин непрекъснато в продължение на един месец, а имало и такива, които са го приемали години наред. Някои от тях вече не могат да се разминат без поредната доза лекарство. “Ако капките се използват безразборно в продължение на дълго време, съдовете в носа се разширяват и образуват в носната лигавица т.нар. кавернозни тела, пълни с кръв. В резултат на това лигавицата набухва и носът е винаги запушен, не преминава това състояние. В този случай става дума за хронична хрема, която се предизвиква именно от приема на нафтизин” - казва още проф. Лопатин.

Има начин да се справите с последствията от продължителното използване на капките

Ако се е стигнало до разрастване на носната лигавица и физически се е затруднило носовото дишане, може да се наложи операция за отстраняване на кавернозните тела.

Хроничният ринит трябва да се лекува! Най-напред е нужно да се консултирате със специалисти. След като ви постави диагнозата, лекарят може да подбере най-добрият начин за лечение на хроничния ринит.

Налага се, дори е задължително да прекратите безразборния прием на капки и спрейове, съдържащи нафтизин. През първите дни ще ви бъде много тежко да се справите с хремата и съпътстващите симптоми. Но след това носната лигавица постепенно ще започне да се възстановява и ще почувствате дългоочакваното облекчение. Ако постоянният прием на нафтизин е довел до разрастване на носната лигавица и физически се е затруднило носовото дишане, може да се наложи операция за отстраняване на кавернозните тела.

Операцията е безкръвна и се провежда под лека упойка. Не се уврежда носната лигавица. Лекарят вкарва радиовълнова сонда в ноздрите и под влияние на радиовълни съдовата тъкан, заприличала на гъба, зараства. Носовото дишане изцяло се възстановява веднага.

Как може да се избегне хроничният ринит, предизвикан от приема на лекарства

Избягвайте прием на препарати, съдържащи нафтизин.

И така, патологичното разрастване на съдовете в носните тъкани, което сериозно усложнява носовото дишане, може да е следствие от безразборното използване на капки и спрейове за нос. Това веднага означава, че се налага да опитате да се откажете от тези лекарства при хрема. Ако все пак решите да използвате нафтизин, глазолин, санорин или назол за облекчаване на дишането при остър ринит, се ограничете до три-четири дни. Във всеки случай се посъветвайте с лекар. Следвайте инструкцията към препарата, проучете съставките му. Въобще, избягвайте прием на препарати, съдържащи нафтизин. Съществуват други средства, които могат да ви помогнат по-леко да преживеете острия период на ринита. Вашият лекуващ лекар ще ви ги предпише. Всъщност, най-важното е да се лекува причината на болестта, а не симптомите.

Внимание!
Постоянното медикаментозно въздействие върху носната лигавица води до сериозни последствия: отслабва обонянието, потиска се защитната функция на лигавицата, появява се сухота в носната кухина, образуват се корички. Наред с потиснатото кръвообращение на носната лигавица се нарушава и кръвообращението в главния мозък. Появява се главоболие, понижава се работоспособността, възникват вялост, раздразнителност и други симптоми.

Ако усетите есенната хрема, започнете лечението веднага, за да не премине тя в хронична форма

Всяка година по това време се налага да си припомним, че това е сезонът на простудните заболявания, а причината е в рязката промяна на климата. Един от първите симптоми на простудата е хремата. Затова ще трябва да се отнесем сериозно към този симптом и да си дадем сметка как най-правилно трябва да я лекуваме.

Златната есен е сезонът на простудните заболявания, а най-честият симптом е хремата, както вече споменахме - ринитът. Ако оставим нещата на самотек, ще стане по-лошо. Но и ако се престараем с лечението - може да стане още по-лошо и да усложним протичането на болестта.

Не чакайте течащият нос да спре да тече. Започнете лечението на хремата веднага. Често задълбочената хрема преминава в хронична форма и след това напомня за себе си при най-лекото преохлаждане.

За да подберете правилното лечение на хремата, е нужно поне донякъде да знаете какви видове съществуват. В зависимост от причините, провокиращи възпалението на носната лигавица, се различават инфекциозна, алергична и невровегетативна хрема.

Виновни за първия вид са микроорганизмите: вируси и бактерии. Обилната водниста хрема, която се съпровожда със сърбеж, кихане и сълзене, може да означава алергичен характер на заболяването. Такъв ринит е реакция на нашия организъм към въздействието на дразнителите: козината на домашните животни, домашният прах, прашецът от растенията. Невровегетативна хрема се нарича реакцията на нашия организъм към студен въздух, рязък аромат или ярка слънчева светлина.

Съвети на специалистите

Ще облекчите запушения нос като промивате носните кухини с разтвор от морска сол и билкови настойки. Лайка, невен, салвия, жълт кантарион - тези билки можете да ги купите във всяка аптека. Ако не умеете да шмъркате вода в носа си, можете да го промиете със спринцовка без игла.

В първата част на материала отделихме достатъчно място на лечението и особено на злоупотребата със съдосвиващите капки, които непременно ще пресушат носната лигавица и ще раздразнят въобще цялата носоглътка. Затова, за да овлажните ходовете, специалистите съветват да използвате капки на маслена основа. Такива средства въздействат много меко на дихателните пътища и не пресушават лигавицата. А можете и в домашни условия да си приготвите лекарството: смесете в равни количества ракитниково и растително масло, след което сложете сместа за 20 минути на водна баня. Капвайте, докато лекарството е топло - в легнало положение - по 3 капки във всяка ноздра.

Ако хремата се задържи повече от седмица, освен секрети и течове от носа, се появяват оплаквания от главоболие и температура. Съществува риск, че е започнал възпалителен процес в хайморовите кухини - хайморит, или както го знаем, синузит. В този случай побързайте да посетите специалист: само той може правилно да диагностицира заболяването и да започне лечението на хремата.





0 коментара:

Публикуване на коментар

Можете да коментирате и анонимно, изберете опция от падащото меню!

Сподели връзка

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More