четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Жена онемяла от БГ здравеопазването

Българка буквално онемя заради родната медицина. След претърпяна преди 4 години операция в Стара Загора 40-годишната Петя Вълкова загубила гласа си. 

Историята на младата жена започнала през 2007 г. и сега, 4 години по-късно, стигнала до магистратите - състав на Старозагорския Окръжен съд ще трябва да прецени дали има причинно-следствена връзка между хирургическата интервенция, извършена в Университетската болница в Града на липите и влошеното здравословно състояние на младата жена, информира bgnes.com.

Според лекарската преценка извършената преди 4 години операция на страдащата от проблем с щитовидната жлеза пациентка била успешна.

Малко след операцията обаче 40-годишната Петя Вълкова онемяла. Тя загубила гласа си и може едва-едва да разговаря шепнешков. Състоянието й се влошило дотолкова, че дори не можела да диша самостоятелно.

Със защитата на пациентката се захваща адвокат Галя Гълъбова от адвокатска кантора "Рени Цанова". Досега е изтърпяла 10 операции и едва след последната вече диша самостоятелно.

През 2009-та година адвокат Галя Гълъбова завежда граждански иск срещу Университетска болница – Стара Загора. Чак след около година обаче е даден ход на делото по същество заради това, че повечето от вещите лица, който трябва да изготвят експертизи и да дадат мнение дали между сегашното здравословно състояние на Петя и направената и през 2007-ма година операция има причинно-следствена връзка, си правят отвод. Със задачата все пак се захващат двама експерти от Пловдив.

В отговора на въпроса кое все пак е причината за влошеното здравословно състояние на Петя, експертите изкават разцлични хипотези. Становището на вещите лица е, че липсват и данни за причинно-следствена връзка между операцията на щитовидната жлеза и състоянието на пострадалата.

В съдебна зала обаче експертите заявиха и че не са запознати с хода на хирургичната дейност по време на операцията през 2007-ма, за да могат да кажат дали всичко е изпълнено по правилата, както и че при едностранна пареза на гласните струни загубата на гласа не е моментална, а може да се прояви след определено време. При парализация на гласните връзки и ларинкса може да последва и задух – каквито всъщност са били и първите оплаквания на пациентката, ден след направената й хирургическа интервенция.

Заради липсата на ясен и категоричен отговор, който да отхвърли или да потвърди причинно-следствената връзка между влошеното здравословно състояние на Петя и направената й операция преди 4 години, съдът постанови повторна съдебно - медицинска експертиза. Следващото заседание на магистратите по делото ще бъде на 29 септември. Тогава предстои да бъде изслушан и личният лекар на Петя.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Можете да коментирате и анонимно, изберете опция от падащото меню!

Сподели връзка

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More