четвъртък, 20 октомври 2011 г.

Само условна присъда получи мъж, изхвърлил новороденото си внуче на боклука

3 години условно с 5 години изпитателен срок наложи съдът на 57-годишния Сашо Христов от Варна заради това, че изхвърлил новороденото на дъщеря си на боклука.

Драмата се разиграла на 16 ноември миналата година в квартал „Възраждане” в морската столица. Сашо живеел заедно с дъщеря си Ангелинка и брат си, като тримата страдат от психически проблеми и са умствено изостанали.

Вечерта на 16-и Сашо се прибрал от склада, в който работел и моментално си легнал, убит от тежкия физически труд. Към 2,30 часа обаче се събудил от детски плач откъм банята на апартамента. Като отворил вратата, той видял дъщеря си с окървавени ръце да държи бебе.

Първоначално той се стъписал поради факта, че изобщо няма представа за бременността на щерка си и се прибрал в стаята. После обаче се върнал в банята, пъхнал бебето в пластмасова кофа и го изхвърлил в контейнер за смет, в близост до блока. Прибрал се в дома си, където дъщеря му вече спяла. По едно време му станало съвестно и решил да се върне за новороденото момиченце.

Разколебал се обаче и зарязал новороденото в зверския студ, обричайки го на сигурна смърт. Страшната сцена била наблюдавана от местен клошар, който казал на един от комшиите от другия вход. Детето било прибрано в „Бърза помощ”, цялото посиняло и вкочанено.

Прокуратурата бе повдигнала на Сашо обвинение в опит за убийство, тъй като той, независимо от умствената си изостаналост, съзнателно е извършил престъплението. Държавното обвинение обаче се съгласи със служебния адвокат на Сашко, че тежкото семейно положение е довело мъжа до подобна безумна постъпка. Прокуратурата изтъкна, че Сашко е неосъждан и няма криминални прояви досега.

Съдът се съгласи, че в случая не става дума за типичен криминален случай, както и че самият подсъдим не е особено адекватен по принцип. Сашко трудно разбираше в съдебната зала в какво точно го обвиняват и даже не можеше да отговори на въпроса, иска ли да го оправдаят. Като няколко пъти бе попитан, какво наказание иска, той отговори: „Добро наказание”.

В момента детето е настанено в специализирания дом в квартал „Виница” във Варна, където за него се грижат социални работници.

Източник: БЛИЦ

0 коментара:

Публикуване на коментар

Можете да коментирате и анонимно, изберете опция от падащото меню!

Сподели връзка

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More